Toolbar

Het was de wens van de opdrachtgever om een omslag te maken van instelling naar woonomgeving. Het oude beeld van lange gangen en grote groepen moest vervangen worden door woningen met kleine groepen van 6 bewoners. Na een intensief en inspirerend proces werd nog een stap verder gegaan. De revalidatie en psychogeriatrische bewoners worden ondergebracht in grote villa's in de stijl van de villa's langs de Barchman Wuytierslaan. Per groep van 6 bewoners is er een ruime woonkamer. De bewoners hebben elk een eigen kamer en de psychogeriatrische bewoners hebben hun eigen sanitair. De villa's zijn – met uitzondering van de revalidatie – niet verbonden met het centrale gebouw, zodat het een woonsituatie wordt waarbij het bezoek gewoon aanbelt om binnen te komen.


het gebouw

Voor de doelgroep van somatische bewoners is een uniek concept bedacht door een appartementencomplex te ontwerpen waarbinnen toch alle gebruikelijke zorg wordt aangeboden. De bewoners krijgen weer grip op hun leven, doordat ze zelf invloed uit kunnen oefenen op hun eigen dagindeling. De kleine appartementen zijn voorzien van eigen sanitair, een pantry en diverse domotica, waardoor behoud van zelfstandigheid en eigen initiatief van de bewoner gestimuleerd zal worden. Natuurlijk wordt er ook in diverse ontmoetingsruimten voorzien. Deze worden kleinschalig van opzet waardoor een huiskamergevoel gecreëerd wordt. Elke ruimte krijgt een eigen thema, deze thema's zorgen voor herkenning.

De bewoners kunnen zich – met hun bezoek – ontspannen in het centrale gebouw waar zich een grand-café, dagbehandeling, fysiotherapie, behandelruimten, een kleine winkel, etc. bevinden. Het gebouw is zo ingericht dat er altijd levendigheid is. Als het ware werkt het centrale gebouw als een winkelcentrum in een woonwijk.

pve

Het programma omvat huisvesting voor 36 somatische cliënten, 36 psychogeriatrische cliënten en 24 revalidatie cliënten. Verder wordt een centraal gebouw rondom het bestaande kantoorpand gerealiseerd waarin zich een grand-café, dagbehandeling, fysiotherapie, multifunctionele ruimten, kantoren, etc. bevinden.

facts

Opdrachtgever : Stichting de Opbouw / Zorgaccent Amersfoort
Project : Birkhoven
Plaats : Amersfoort
Realisatie : 2010
Max. aantal bouwlagen : 3

 

Pin it

Rijssen – Bilthoven

Centraal bureau

 
Hogepad 83
7462 TB Rijssen
 
Postbus 203 
7460 AE Rijssen
 
T 0548 518888
E This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.