Toolbar

In Den Haag staat een prachtig huis met een eigen verhaal: Ipse de Bruggen, een thuis voor LVG-jongeren. Hier wonen zogenaamde LVG-jongeren. Voor deze kwetsbare jongeren zijn nieuwe woongroepen ontwikkeld die aansluiten op hun specifieke behoeften en op de behoeften van hun hulpverleners. LVG-jongeren zijn kinderen en jong volwassenen met een lichte verstandelijke beperking van 6 tot 21 jaar.

verhaal

Buiten op het centrale plein, wiegt een jongen van een jaar of 15 op een schommel heen en weer. "Daar wordt hij rustig van," vertelt manager Bert Stomphorst. "En hij niet alleen: de schommel wordt van alle speelmogelijkheden opvallend veel gebruikt. Het geeft de kinderen een gevoel van veiligheid."

Kwetsbaar
In deze zorginstelling draait het om: veiligheid en geborgenheid. De kinderen en jongeren die hier wonen, hebben een verleden: misbruik, trauma's, mishandeling, slachtoffers van loverboys, drugs dealen. Met een vast team van hulpverleners wonen ze hier in kleine groepen om ritme en structuur in hun leven te krijgen. Ze worden voorbereid op een eigen leven na Ipse de Bruggen. Stomphorst: "Van kinds af hebben ze geleerd hun handicap te verbergen. Soms kunnen ze moeilijk klok kijken of weten ze niet wat links of rechts is, maar ze zullen altijd zeggen dat ze het snappen. Ze zijn goed in het verbergen van hun onbegrip over de wereld om hen heen, maar daardoor zijn ze erg kwetsbaar voor mensen die kwaad willen. Of ze ontploffen doordat de situatie ze boven de pet groeit, met alle vandalistische gevolgen van dien."

Sloopbestendigheid
Ditzelfde verhaal vertelde Bert Stomphorst aan Jorissen Simonetti architecten: "De vraag was om met deze kennis een zorginstelling te ontwerpen met daarin drie woongroepen, een dienstencentrum en kantoren. Het moest fijn zijn om in te leven, maar ook veilig. Het moest geschikt zijn voor verschillende behandelingen en het gebouw moest robuust zijn of met een ander woord: sloopbestendig." "Normaliter worden in zorginstellingen makkelijke verplaatsbare gipswanden geplaatst. Hier hebben we gekozen voor muren van kalkzandsteen. Het is niet uit te sluiten dat deze jongeren het gebouw uit gaan proberen."

ontwerp

"Om de woongroepen leefbaar te maken hebben we gekozen voor een doorzonontwerp. In de woonkamers van de woongroepen heb je zowel zicht op het centrale binnenplein als op de straat. Er valt veel licht naar binnen door de vele ramen. Je loopt makkelijk in en uit, wat een gevoel van vrijheid geeft. Het raam tussen de woonkamer en de keuken versterkt dat gevoel. Dat raam is er overigens ook voor de veiligheid: zo hebben begeleiders altijd zicht op de ernaast gelegen ruimte." De woongroepen zijn zoveel mogelijk als woningen ingericht: beneden wonen en koken, boven slapen. Jorissen Simonetti architecten: "De uitstraling van wonen hebben we aan de buitenkant versterkt door een frisse baksteen met een mooie voeg te gebruiken. Daardoor past het woongebouw in de bestaande wederopbouwarchitectuur aan de Beresteinlaan, een nadrukkelijke wens van de Welstandscommissie."

Specifieke wensen
Stomphorst: "Jorissen Simonetti architecten heeft meer wensen van ons in vervulling laten gaan. De werkruimtes van de begeleiders zijn afgeschermd van de huiskamer. Dit zorgt ervoor dat zij moeten kiezen tussen contact met de groep of werken aan hun administratie. De tijd waarin onze begeleiders op het raam moesten kloppen om de kinderen tot stilte te manen is gelukkig voorbij." De jongeren hebben 12 vierkante meter voor zichzelf. Precies genoeg voor een bed, kast, bureau en een wastafel. Stomphorst: De douche en de keuken moeten de jongeren met elkaar delen. Daarnaast is hun privéruimte bewust klein gehouden. "Je wilt aansluiten bij hun voorland. Als wij hen van alle luxe zouden voorzien, is het onmogelijk – hun maatschappelijke carrière en verdiensten in ogenschouw nemend – om er nog op vooruit te gaan. Door hen een toekomstbeeld te schetsen van een huis waarin ze wel alles voor zichzelf kunnen hebben, creëren wij een positieve prikkel voor hen om hun gedrag aan te gaan passen." "Verder hebben we een multifunctionele ruimte terug laten komen in elke woning. Daar kun je naar toe als je even alleen wilt zijn: huiswerk maken, videospelletje spelen, de spanning in de groep ontlopen. Deze keuze maken in plaats van ergens tegenaan schoppen of iemand pesten, is een wezenlijke les die onze jongeren moeten leren. Daarom is deze ruimte voor ons belangrijk."

Functionele ruimtes
Naast de woongroepen is er veel aandacht besteed aan het dienstencentrum. Stomphorst: "Behandelend therapeuten hebben hun eigen specifieke ruimtes, waar de kinderen naar toe gaan voor een behandeling. We zijn met name blij met de PMT (Psycho Motorische Therapieruimte), waar Jorissen Simonetti architecten uiteindelijk een hele mooie oplossing voor heeft gevonden. De behandelingen die hier plaatsvinden zijn zowel emotioneel als helend."

"Bovenin de zorginstelling hebben we een grote centrale ruimte waar we veel mensen in kwijt kunnen. Hier vinden optredens van de jongeren plaats, waar ook ouders bij uitgenodigd worden. Maar deze ruimte plaatst ons ook midden in de maatschappij, doordat ook andere groepen er gebruik van maken. De politie vergaderd er en de operettevereniging repeteert twee keer in de week."

uitvoering

De Katwijkse Bouwmaatschappij is verantwoordelijk voor de uitvoering van deze bijzondere zorginstelling in het centrum van Den Haag. Directeur Willem van der Plas: "Wij voeren regelmatig projecten uit in de zorgsector, zowel nieuwbouw als renovatie. Deze sector heeft zijn eigen eisen als het gaat om nieuwbouw en onderhoud, zo ook bij de Beresteinlaan. Op het gebied van afwerking en installatie komt er veel bij kijken. De ervaring die wij meebrengen is prettig voor een opdrachtgever als Ipse de Bruggen. Doel: een optimale werk- en zorgsituatie creëren, zowel voor de jongeren als de begeleiders. De samenwerking met hen en met de architect was dan ook goed."

Doordat het skelet is uitgevoerd in prefabbeton hebben we snel en efficiënt kunnen bouwen. Dit vergde de nodige voorbereiding en afstemming om deze prefab-onderdelen op de plaats van de drukke en dichtbebouwde bestemming te krijgen. Dat we erin geslaagd zijn om snel op te leveren, blijkt uit de bouwtijd: binnen een jaar is dit gebouw door ons gerealiseerd.

facts

Opdrachtgever: Ipse de Bruggen
Project: Ipse de Bruggen
Realisatie: 2011
Max. aantal bouwlagen: 3

Pin it

Rijssen – Bilthoven

Centraal bureau

 
Hogepad 83
7462 TB Rijssen
 
Postbus 203 
7460 AE Rijssen
 
T 0548 518888
E This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.