Toolbar
  • Layout
    Linear Layout
    Grid Layout

Meander, Nieuwerkerk ad Ijssel

Alle soorten zorg voor alle Nieuwerkerkers in één complex. Dat was de opdracht vanuit zorgorganisatie De Zellingen betreffende de nieuwbouw van een woonzorgcentrum in het hart van Nieuwerkerk aan den IJssel. Dankzij een bijzonder en gebruikersvriendelijk concept op basis van een 'meanderende' gang werd kleinschaligheid gewaarborgd.
Het concept komt voort uit de vraag naar een multifunctioneel gebouw op een vooraf bepaalde plek: een inbedding middenin de Nieuwerkerkse wijk Dorrestijn. In een hecht team met vertegenwoordigers van De Zellingen en eigenaar Vestia, werd gekozen voor kleinschalig wonen binnen drie verbonden blokken, waarin alle toelatingszorg vertegenwoordigd is en waarin per functie een andere sfeer heerst. Rechte gangen worden voorkomen doordat de centrale gangen, die de bouwdelen verbinden, 'meanderen'. Hierdoor ontstaat een rustig en gevarieerd beeld. Gezien de omvang van de opgave mochten bewoners en cliënten zich niet verloren gaan voelen
in het complex. De meanderende hoofdstructuur fungeert tevens als centrale straat waar de dagactiviteiten en enkele personeelsvoorzieningen op uitkomen. Op de knik in de gang van de hoofdentree naar de pg-groepen staat bijvoorbeeld een 'bruincafé'. De biljarttafel daar wordt voornamelijk gebruikt door senioren van buitenaf, maar je ziet wel dat het extra levendigheid brengt op een plek waar anders niets zou zijn. Bij de nieuwbouw hoort ook een andere manier
van organiseren. Het centrale restaurant wordt veel gebruikt voor de maaltijden en die worden
indien mogelijk niet langer op de appartementen bezorgd. "Alle sociale elementen in dit nieuwbouwconcept gelden als positieve stimulans. De zitjes rond de vides op de woonverdiepingen zijn vaak bezet en je ziet zelfs dat mensen meer bij elkaar op de koffie gaan. De Meander is eigenlijk een dorp in een gebouw geworden."

duurzaam

Het gehele complex is voorzien van een warmtebron (koude/warme opslag), hiermee wordt het gebouw in de winter verwarmd en in de zomer gekoeld. Daarnaast zijn er zonnecollectoren geplaatst op het dak van het zorggedeelte, deze leveren een deel van de energie aan het zorggebouw. Er is een luchtbehandeling met warmtewiel toegepast, deze gebruikt de afgevoerde warme lucht om de verse koude lucht op te warmen. In de appartementen wordt innosource gebalanceerde ventilatie, die gefilterd en geluidwerend is, toegepast. Dit houdt in dat de koude lucht van buiten voorverwarmt wordt. Het resultaat is een gezond binnenklimaat en een gereduceerde EPC waarde. Daarnaast is er gebruik gemaakt van lichtsensoren.
Bouwkundige maatregelen die zijn getroffen, zijn onder andere het toepassen van FSC kozijnhout ter plaatse van de galerijen en aluminiumpuien met het ALU-ECO keurmerk. Dit houdt in dat het milieucertificaat borg staat voor recycling van het aluminium dat vrijkomt bij sloop of renovatie. De binnen spouwbladen bestaan uit houtskeletbouw wanden, dit zorgt voor een lichtere constructie, waardoor minder beton en staal nodig is.

pve

Het zorgcentrum heeft in totaal 30 plaatsen + 2 TOP kamers licht, 28 plaatsen PG over 4 groepen van 7, 13 plaatsen SOM zwaar ingevuld als zorghotel en 12 plaatsen Gemiva. Daarnaast zijn er 73 appartementen voorzien van zorginfrastructuur (koop, dure huur en sociale huur). Restaurant, winkel, internetcafé, bruincafé, fitness/fysiotherapieruimte, badhuis en stiltecentrum.

facts

Opdrachtgever: Vestia Nieuwerkerk aan den IJssel
Project: Woonzorgcomplex De Meander
Adres: Nieuwerkerk aan den IJssel
Realisatie: 2010
Max. aantal bouwlagen: 7
Aannemer: Bouwbedrijf De Vries en Verburg

Meander, Nieuwerkerk ad Ijssel

Alle soorten zorg voor alle Nieuwerkerkers in één complex. Dat was de opdracht vanuit zorgorganisatie De Zellingen betreffende de nieuwbouw van een woonzorgcentrum in het hart van Nieuwerkerk aan den IJssel. Dankzij een bijzonder en gebruikersvriendelijk concept op basis van een 'meanderende' gang werd kleinschaligheid gewaarborgd.
Het concept komt voort uit de vraag naar een multifunctioneel gebouw op een vooraf bepaalde plek: een inbedding middenin de Nieuwerkerkse wijk Dorrestijn. In een hecht team met vertegenwoordigers van De Zellingen en eigenaar Vestia, werd gekozen voor kleinschalig wonen binnen drie verbonden blokken, waarin alle toelatingszorg vertegenwoordigd is en waarin per functie een andere sfeer heerst. Rechte gangen worden voorkomen doordat de centrale gangen, die de bouwdelen verbinden, 'meanderen'. Hierdoor ontstaat een rustig en gevarieerd beeld. Gezien de omvang van de opgave mochten bewoners en cliënten zich niet verloren gaan voelen
in het complex. De meanderende hoofdstructuur fungeert tevens als centrale straat waar de dagactiviteiten en enkele personeelsvoorzieningen op uitkomen. Op de knik in de gang van de hoofdentree naar de pg-groepen staat bijvoorbeeld een 'bruincafé'. De biljarttafel daar wordt voornamelijk gebruikt door senioren van buitenaf, maar je ziet wel dat het extra levendigheid brengt op een plek waar anders niets zou zijn. Bij de nieuwbouw hoort ook een andere manier
van organiseren. Het centrale restaurant wordt veel gebruikt voor de maaltijden en die worden
indien mogelijk niet langer op de appartementen bezorgd. "Alle sociale elementen in dit nieuwbouwconcept gelden als positieve stimulans. De zitjes rond de vides op de woonverdiepingen zijn vaak bezet en je ziet zelfs dat mensen meer bij elkaar op de koffie gaan. De Meander is eigenlijk een dorp in een gebouw geworden."

duurzaam

Het gehele complex is voorzien van een warmtebron (koude/warme opslag), hiermee wordt het gebouw in de winter verwarmd en in de zomer gekoeld. Daarnaast zijn er zonnecollectoren geplaatst op het dak van het zorggedeelte, deze leveren een deel van de energie aan het zorggebouw. Er is een luchtbehandeling met warmtewiel toegepast, deze gebruikt de afgevoerde warme lucht om de verse koude lucht op te warmen. In de appartementen wordt innosource gebalanceerde ventilatie, die gefilterd en geluidwerend is, toegepast. Dit houdt in dat de koude lucht van buiten voorverwarmt wordt. Het resultaat is een gezond binnenklimaat en een gereduceerde EPC waarde. Daarnaast is er gebruik gemaakt van lichtsensoren.
Bouwkundige maatregelen die zijn getroffen, zijn onder andere het toepassen van FSC kozijnhout ter plaatse van de galerijen en aluminiumpuien met het ALU-ECO keurmerk. Dit houdt in dat het milieucertificaat borg staat voor recycling van het aluminium dat vrijkomt bij sloop of renovatie. De binnen spouwbladen bestaan uit houtskeletbouw wanden, dit zorgt voor een lichtere constructie, waardoor minder beton en staal nodig is.

pve

Het zorgcentrum heeft in totaal 30 plaatsen + 2 TOP kamers licht, 28 plaatsen PG over 4 groepen van 7, 13 plaatsen SOM zwaar ingevuld als zorghotel en 12 plaatsen Gemiva. Daarnaast zijn er 73 appartementen voorzien van zorginfrastructuur (koop, dure huur en sociale huur). Restaurant, winkel, internetcafé, bruincafé, fitness/fysiotherapieruimte, badhuis en stiltecentrum.

facts

Opdrachtgever: Vestia Nieuwerkerk aan den IJssel
Project: Woonzorgcomplex De Meander
Adres: Nieuwerkerk aan den IJssel
Realisatie: 2010
Max. aantal bouwlagen: 7
Aannemer: Bouwbedrijf De Vries en Verburg

Meander, Nieuwerkerk ad Ijssel

Alle soorten zorg voor alle Nieuwerkerkers in één complex. Dat was de opdracht vanuit zorgorganisatie De Zellingen betreffende de nieuwbouw van een woonzorgcentrum in het hart van Nieuwerkerk aan den IJssel. Dankzij een bijzonder en gebruikersvriendelijk concept op basis van een 'meanderende' gang werd kleinschaligheid gewaarborgd.
Het concept komt voort uit de vraag naar een multifunctioneel gebouw op een vooraf bepaalde plek: een inbedding middenin de Nieuwerkerkse wijk Dorrestijn. In een hecht team met vertegenwoordigers van De Zellingen en eigenaar Vestia, werd gekozen voor kleinschalig wonen binnen drie verbonden blokken, waarin alle toelatingszorg vertegenwoordigd is en waarin per functie een andere sfeer heerst. Rechte gangen worden voorkomen doordat de centrale gangen, die de bouwdelen verbinden, 'meanderen'. Hierdoor ontstaat een rustig en gevarieerd beeld. Gezien de omvang van de opgave mochten bewoners en cliënten zich niet verloren gaan voelen
in het complex. De meanderende hoofdstructuur fungeert tevens als centrale straat waar de dagactiviteiten en enkele personeelsvoorzieningen op uitkomen. Op de knik in de gang van de hoofdentree naar de pg-groepen staat bijvoorbeeld een 'bruincafé'. De biljarttafel daar wordt voornamelijk gebruikt door senioren van buitenaf, maar je ziet wel dat het extra levendigheid brengt op een plek waar anders niets zou zijn. Bij de nieuwbouw hoort ook een andere manier
van organiseren. Het centrale restaurant wordt veel gebruikt voor de maaltijden en die worden
indien mogelijk niet langer op de appartementen bezorgd. "Alle sociale elementen in dit nieuwbouwconcept gelden als positieve stimulans. De zitjes rond de vides op de woonverdiepingen zijn vaak bezet en je ziet zelfs dat mensen meer bij elkaar op de koffie gaan. De Meander is eigenlijk een dorp in een gebouw geworden."

duurzaam

Het gehele complex is voorzien van een warmtebron (koude/warme opslag), hiermee wordt het gebouw in de winter verwarmd en in de zomer gekoeld. Daarnaast zijn er zonnecollectoren geplaatst op het dak van het zorggedeelte, deze leveren een deel van de energie aan het zorggebouw. Er is een luchtbehandeling met warmtewiel toegepast, deze gebruikt de afgevoerde warme lucht om de verse koude lucht op te warmen. In de appartementen wordt innosource gebalanceerde ventilatie, die gefilterd en geluidwerend is, toegepast. Dit houdt in dat de koude lucht van buiten voorverwarmt wordt. Het resultaat is een gezond binnenklimaat en een gereduceerde EPC waarde. Daarnaast is er gebruik gemaakt van lichtsensoren.
Bouwkundige maatregelen die zijn getroffen, zijn onder andere het toepassen van FSC kozijnhout ter plaatse van de galerijen en aluminiumpuien met het ALU-ECO keurmerk. Dit houdt in dat het milieucertificaat borg staat voor recycling van het aluminium dat vrijkomt bij sloop of renovatie. De binnen spouwbladen bestaan uit houtskeletbouw wanden, dit zorgt voor een lichtere constructie, waardoor minder beton en staal nodig is.

pve

Het zorgcentrum heeft in totaal 30 plaatsen + 2 TOP kamers licht, 28 plaatsen PG over 4 groepen van 7, 13 plaatsen SOM zwaar ingevuld als zorghotel en 12 plaatsen Gemiva. Daarnaast zijn er 73 appartementen voorzien van zorginfrastructuur (koop, dure huur en sociale huur). Restaurant, winkel, internetcafé, bruincafé, fitness/fysiotherapieruimte, badhuis en stiltecentrum.

facts

Opdrachtgever: Vestia Nieuwerkerk aan den IJssel
Project: Woonzorgcomplex De Meander
Adres: Nieuwerkerk aan den IJssel
Realisatie: 2010
Max. aantal bouwlagen: 7
Aannemer: Bouwbedrijf De Vries en Verburg

Rijssen – Bilthoven

Centraal bureau

 
Hogepad 83
7462 TB Rijssen
 
Postbus 203 
7460 AE Rijssen
 
T 0548 518888
E This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.