Toolbar
  • Layout
    Linear Layout
    Grid Layout

De Bast, Onstwedde

Deze brede school is uniek in het onderwijsconcept. De school is een samenvoeging van een basisschool en voortgezet onderwijs. Dit resulteert in een doorgaande leerlijn van peuterspeelzaal, primair onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.
Het gebouw bevat een sporthal, een centrale aula die ook ingezet wordt voor culturele activiteiten (toneel, muziek), een peuterspeelzaal, basisonderwijs en middelbaar voortgezet onderwijs.
Vaklokalen als natuur en gezondheid worden ingezet als uitgifte van de aula, tijdens culturele festiviteiten en 's avonds voor de sporthal, waardoor de accommodatie een breed gemeenschapsfunctie krijgt. De sporthal voldoet aan de eisen van het NOC-NSF. Het vaklokaal cultuur is direct gekoppeld aan de monumentale centrale trap die tevens dienst doet als tribune. Hierdoor kan de aula ook gebruikt worden voor toneelvoorstellingen en presentaties, zowel voor de school als voor het dorp Onstwedde.

Bezoek ook de website van de Bast.
Door de leerlingen zijn leuke filmpjes gemaakt over de nieuwe school. film 1 / film 2, daarnaast zijn er nog meer filmpjes gemaakt. Ze zijn te zien via onze afspeellijst.

ontwerp

Onstwedde is een dorp in de gemeente Stadskanaal met ongeveer 3.000 inwoners. Het programma van de bestaande school wordt door de samenvoeging van de sporthal, gemeenschapsfuncties en onderwijs, verdubbeld. Deze massa is zorgvuldig ingepast in het straatbeeld en geënt op de lokale bouwtradities. Op meerdere niveaus wordt er aansluiting gezocht bij het dorp.

Het idee is om, geënt op de lokale bouwtradities, alles visueel onder één dak te brengen. Dit dak wordt over de rug van het gebouw gelegd en loopt op twee plaatsen naar de straat toe af. Hierdoor wordt een 'brug' gelegd met de kleinschalige woongebouwen aan de overkant van de straat. De u-vormige massa is zodanig gepositioneerd dat er een sequentie van openbare plekken ontstaat, waardoor groen en ontmoeting elkaar versterken. Naast de school ligt een bestaande brink, deze wordt gerespecteerd en aangevuld c.q. vergroot met speels ingerichte schoolpleinen. Het gebouw ligt rondom een plein met daaraan de hoofdentree. Deze omarming van de openbare ruimte vormt een prettige en geleidelijke overgang van school naar straat. Het parkeren ligt achter de sporthal, uit het straatbeeld en met groen afgeschermd.

De architectuur is gebaseerd op de lokale bouwtraditie. Statige grote ramen laten veel licht en lucht binnen en verwijzen onder andere naar de oude boerderijen in de streek. Ook in de detaillering is gekeken naar de vroege voorbeelden. Typisch Groningse overstekken ofwel de afwezigheid daarvan, geven het gebouw een eigentijdse uitstraling. Er wordt bewust gebruik gemaakt van 100% Groninger baksteen, gewonnen uit de buurt, namelijk Oude Pekela. Deze keuze is gemaakt vanuit de gedachte lokaal en duurzaam te bouwen.

duurzaam bouwen

Er wordt gebruik gemaakt van luchtbehandelingspomp. Dit zorgt voor een energiezuinige basisverwarming die wordt aangevuld met een zorgvuldig ontworpen warmte-terugwininstallatie. Natuurlijk kunnen er in dit installatieconcept ramen worden geopend. Er wordt gebruik gemaakt van energiezuinige verlichting. Ten slotte zijn er zones op het dak gecreëerd waar zonnepanelen aangebracht worden zonder dat deze in het zicht komen.

passief bouwen

De sporthal is op het zuiden georiënteerd en minimaliseert het oppervlak aan zonbelaste gevel, door als buffer te fungeren. De lokalen liggen op het oosten, westen en noorden en hebben zo weinig last van opwarming en hinderlijk licht door de zon. Door gevels dragend te maken, zijn de spouwmuren relatief dik. Een hoge isolatiewaarde, gecombineerd met de zware binnenspouwbladen geeft een groot accumulerend vermogen. Dit accumulerend vermogen minimaliseert temperatuursschommelingen zonder in te hoeven boeten aan daglicht, uitzicht en frisse lucht. De zolders bieden naast extra bergruimte, ruimte voor installaties. Tevens fungeert de zolder als warmtebuffer.

materialisatie

Er wordt voor de buitenzijde gebruik gemaakt van onderhoudsarme materialen. Buitenwanden worden van baksteen. Verder worden er aluminium kozijnen en dakranden toegepast. Aan de buitenzijde worden er geen geschilderde onderdelen toegepast. Dit minimaliseert het onderhoud van het gebouw.

terrein

Er is veel aandacht besteed aan het terrein om deze zo groen en aangenaam mogelijk te maken. Achter de sporthal wordt geparkeerd, achter de tijdelijke huisvesting worden de meeste fietsen geplaatst. Schoolpleinen liggen rondom het gebouw in het groen. Hierdoor ontstaat er een parkachtig karakter. Alleen daar waar het nodig is worden er hoge omheiningen geplaatst.

facts

Opdrachtgever : Gemeente Stadskanaal - Stadskanaal
Project : MFA de Bast Onstwedde
Adres : Hoek Karskenslaan/Boslaan
Realisatie : gereed
Max aantal bouwlagen : 2
Aannemer : Simon Benus Bouw
Geveltechniek : Kolf & Molijn

rapportage

Reportage van kinderen van de basisschool in Onstwedde waarin zij onderzoek doen naar de herkomst van de stenen van de nieuwe school (gebouw De Bast, hierin vinden PO, VO, peuterspeelzaal en diverse dorpsverenigingen een plaats waarin er sprake is van een doorlopende leerlijn voor kinderen van 2 tot ongeveer 16 jaar). Ze interviewen de architect en ook de directeur van de steenfabriek.



De Bast, Onstwedde

Deze brede school is uniek in het onderwijsconcept. De school is een samenvoeging van een basisschool en voortgezet onderwijs. Dit resulteert in een doorgaande leerlijn van peuterspeelzaal, primair onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.
Het gebouw bevat een sporthal, een centrale aula die ook ingezet wordt voor culturele activiteiten (toneel, muziek), een peuterspeelzaal, basisonderwijs en middelbaar voortgezet onderwijs.
Vaklokalen als natuur en gezondheid worden ingezet als uitgifte van de aula, tijdens culturele festiviteiten en 's avonds voor de sporthal, waardoor de accommodatie een breed gemeenschapsfunctie krijgt. De sporthal voldoet aan de eisen van het NOC-NSF. Het vaklokaal cultuur is direct gekoppeld aan de monumentale centrale trap die tevens dienst doet als tribune. Hierdoor kan de aula ook gebruikt worden voor toneelvoorstellingen en presentaties, zowel voor de school als voor het dorp Onstwedde.

Bezoek ook de website van de Bast.
Door de leerlingen zijn leuke filmpjes gemaakt over de nieuwe school. film 1 / film 2, daarnaast zijn er nog meer filmpjes gemaakt. Ze zijn te zien via onze afspeellijst.

ontwerp

Onstwedde is een dorp in de gemeente Stadskanaal met ongeveer 3.000 inwoners. Het programma van de bestaande school wordt door de samenvoeging van de sporthal, gemeenschapsfuncties en onderwijs, verdubbeld. Deze massa is zorgvuldig ingepast in het straatbeeld en geënt op de lokale bouwtradities. Op meerdere niveaus wordt er aansluiting gezocht bij het dorp.

Het idee is om, geënt op de lokale bouwtradities, alles visueel onder één dak te brengen. Dit dak wordt over de rug van het gebouw gelegd en loopt op twee plaatsen naar de straat toe af. Hierdoor wordt een 'brug' gelegd met de kleinschalige woongebouwen aan de overkant van de straat. De u-vormige massa is zodanig gepositioneerd dat er een sequentie van openbare plekken ontstaat, waardoor groen en ontmoeting elkaar versterken. Naast de school ligt een bestaande brink, deze wordt gerespecteerd en aangevuld c.q. vergroot met speels ingerichte schoolpleinen. Het gebouw ligt rondom een plein met daaraan de hoofdentree. Deze omarming van de openbare ruimte vormt een prettige en geleidelijke overgang van school naar straat. Het parkeren ligt achter de sporthal, uit het straatbeeld en met groen afgeschermd.

De architectuur is gebaseerd op de lokale bouwtraditie. Statige grote ramen laten veel licht en lucht binnen en verwijzen onder andere naar de oude boerderijen in de streek. Ook in de detaillering is gekeken naar de vroege voorbeelden. Typisch Groningse overstekken ofwel de afwezigheid daarvan, geven het gebouw een eigentijdse uitstraling. Er wordt bewust gebruik gemaakt van 100% Groninger baksteen, gewonnen uit de buurt, namelijk Oude Pekela. Deze keuze is gemaakt vanuit de gedachte lokaal en duurzaam te bouwen.

duurzaam bouwen

Er wordt gebruik gemaakt van luchtbehandelingspomp. Dit zorgt voor een energiezuinige basisverwarming die wordt aangevuld met een zorgvuldig ontworpen warmte-terugwininstallatie. Natuurlijk kunnen er in dit installatieconcept ramen worden geopend. Er wordt gebruik gemaakt van energiezuinige verlichting. Ten slotte zijn er zones op het dak gecreëerd waar zonnepanelen aangebracht worden zonder dat deze in het zicht komen.

passief bouwen

De sporthal is op het zuiden georiënteerd en minimaliseert het oppervlak aan zonbelaste gevel, door als buffer te fungeren. De lokalen liggen op het oosten, westen en noorden en hebben zo weinig last van opwarming en hinderlijk licht door de zon. Door gevels dragend te maken, zijn de spouwmuren relatief dik. Een hoge isolatiewaarde, gecombineerd met de zware binnenspouwbladen geeft een groot accumulerend vermogen. Dit accumulerend vermogen minimaliseert temperatuursschommelingen zonder in te hoeven boeten aan daglicht, uitzicht en frisse lucht. De zolders bieden naast extra bergruimte, ruimte voor installaties. Tevens fungeert de zolder als warmtebuffer.

materialisatie

Er wordt voor de buitenzijde gebruik gemaakt van onderhoudsarme materialen. Buitenwanden worden van baksteen. Verder worden er aluminium kozijnen en dakranden toegepast. Aan de buitenzijde worden er geen geschilderde onderdelen toegepast. Dit minimaliseert het onderhoud van het gebouw.

terrein

Er is veel aandacht besteed aan het terrein om deze zo groen en aangenaam mogelijk te maken. Achter de sporthal wordt geparkeerd, achter de tijdelijke huisvesting worden de meeste fietsen geplaatst. Schoolpleinen liggen rondom het gebouw in het groen. Hierdoor ontstaat er een parkachtig karakter. Alleen daar waar het nodig is worden er hoge omheiningen geplaatst.

facts

Opdrachtgever : Gemeente Stadskanaal - Stadskanaal
Project : MFA de Bast Onstwedde
Adres : Hoek Karskenslaan/Boslaan
Realisatie : gereed
Max aantal bouwlagen : 2
Aannemer : Simon Benus Bouw
Geveltechniek : Kolf & Molijn

rapportage

Reportage van kinderen van de basisschool in Onstwedde waarin zij onderzoek doen naar de herkomst van de stenen van de nieuwe school (gebouw De Bast, hierin vinden PO, VO, peuterspeelzaal en diverse dorpsverenigingen een plaats waarin er sprake is van een doorlopende leerlijn voor kinderen van 2 tot ongeveer 16 jaar). Ze interviewen de architect en ook de directeur van de steenfabriek.



De Bast, Onstwedde

Deze brede school is uniek in het onderwijsconcept. De school is een samenvoeging van een basisschool en voortgezet onderwijs. Dit resulteert in een doorgaande leerlijn van peuterspeelzaal, primair onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.
Het gebouw bevat een sporthal, een centrale aula die ook ingezet wordt voor culturele activiteiten (toneel, muziek), een peuterspeelzaal, basisonderwijs en middelbaar voortgezet onderwijs.
Vaklokalen als natuur en gezondheid worden ingezet als uitgifte van de aula, tijdens culturele festiviteiten en 's avonds voor de sporthal, waardoor de accommodatie een breed gemeenschapsfunctie krijgt. De sporthal voldoet aan de eisen van het NOC-NSF. Het vaklokaal cultuur is direct gekoppeld aan de monumentale centrale trap die tevens dienst doet als tribune. Hierdoor kan de aula ook gebruikt worden voor toneelvoorstellingen en presentaties, zowel voor de school als voor het dorp Onstwedde.

Bezoek ook de website van de Bast.
Door de leerlingen zijn leuke filmpjes gemaakt over de nieuwe school. film 1 / film 2, daarnaast zijn er nog meer filmpjes gemaakt. Ze zijn te zien via onze afspeellijst.

ontwerp

Onstwedde is een dorp in de gemeente Stadskanaal met ongeveer 3.000 inwoners. Het programma van de bestaande school wordt door de samenvoeging van de sporthal, gemeenschapsfuncties en onderwijs, verdubbeld. Deze massa is zorgvuldig ingepast in het straatbeeld en geënt op de lokale bouwtradities. Op meerdere niveaus wordt er aansluiting gezocht bij het dorp.

Het idee is om, geënt op de lokale bouwtradities, alles visueel onder één dak te brengen. Dit dak wordt over de rug van het gebouw gelegd en loopt op twee plaatsen naar de straat toe af. Hierdoor wordt een 'brug' gelegd met de kleinschalige woongebouwen aan de overkant van de straat. De u-vormige massa is zodanig gepositioneerd dat er een sequentie van openbare plekken ontstaat, waardoor groen en ontmoeting elkaar versterken. Naast de school ligt een bestaande brink, deze wordt gerespecteerd en aangevuld c.q. vergroot met speels ingerichte schoolpleinen. Het gebouw ligt rondom een plein met daaraan de hoofdentree. Deze omarming van de openbare ruimte vormt een prettige en geleidelijke overgang van school naar straat. Het parkeren ligt achter de sporthal, uit het straatbeeld en met groen afgeschermd.

De architectuur is gebaseerd op de lokale bouwtraditie. Statige grote ramen laten veel licht en lucht binnen en verwijzen onder andere naar de oude boerderijen in de streek. Ook in de detaillering is gekeken naar de vroege voorbeelden. Typisch Groningse overstekken ofwel de afwezigheid daarvan, geven het gebouw een eigentijdse uitstraling. Er wordt bewust gebruik gemaakt van 100% Groninger baksteen, gewonnen uit de buurt, namelijk Oude Pekela. Deze keuze is gemaakt vanuit de gedachte lokaal en duurzaam te bouwen.

duurzaam bouwen

Er wordt gebruik gemaakt van luchtbehandelingspomp. Dit zorgt voor een energiezuinige basisverwarming die wordt aangevuld met een zorgvuldig ontworpen warmte-terugwininstallatie. Natuurlijk kunnen er in dit installatieconcept ramen worden geopend. Er wordt gebruik gemaakt van energiezuinige verlichting. Ten slotte zijn er zones op het dak gecreëerd waar zonnepanelen aangebracht worden zonder dat deze in het zicht komen.

passief bouwen

De sporthal is op het zuiden georiënteerd en minimaliseert het oppervlak aan zonbelaste gevel, door als buffer te fungeren. De lokalen liggen op het oosten, westen en noorden en hebben zo weinig last van opwarming en hinderlijk licht door de zon. Door gevels dragend te maken, zijn de spouwmuren relatief dik. Een hoge isolatiewaarde, gecombineerd met de zware binnenspouwbladen geeft een groot accumulerend vermogen. Dit accumulerend vermogen minimaliseert temperatuursschommelingen zonder in te hoeven boeten aan daglicht, uitzicht en frisse lucht. De zolders bieden naast extra bergruimte, ruimte voor installaties. Tevens fungeert de zolder als warmtebuffer.

materialisatie

Er wordt voor de buitenzijde gebruik gemaakt van onderhoudsarme materialen. Buitenwanden worden van baksteen. Verder worden er aluminium kozijnen en dakranden toegepast. Aan de buitenzijde worden er geen geschilderde onderdelen toegepast. Dit minimaliseert het onderhoud van het gebouw.

terrein

Er is veel aandacht besteed aan het terrein om deze zo groen en aangenaam mogelijk te maken. Achter de sporthal wordt geparkeerd, achter de tijdelijke huisvesting worden de meeste fietsen geplaatst. Schoolpleinen liggen rondom het gebouw in het groen. Hierdoor ontstaat er een parkachtig karakter. Alleen daar waar het nodig is worden er hoge omheiningen geplaatst.

facts

Opdrachtgever : Gemeente Stadskanaal - Stadskanaal
Project : MFA de Bast Onstwedde
Adres : Hoek Karskenslaan/Boslaan
Realisatie : gereed
Max aantal bouwlagen : 2
Aannemer : Simon Benus Bouw
Geveltechniek : Kolf & Molijn

rapportage

Reportage van kinderen van de basisschool in Onstwedde waarin zij onderzoek doen naar de herkomst van de stenen van de nieuwe school (gebouw De Bast, hierin vinden PO, VO, peuterspeelzaal en diverse dorpsverenigingen een plaats waarin er sprake is van een doorlopende leerlijn voor kinderen van 2 tot ongeveer 16 jaar). Ze interviewen de architect en ook de directeur van de steenfabriek.



Rijssen – Bilthoven

Centraal bureau

 
Hogepad 83
7462 TB Rijssen
 
Postbus 203 
7460 AE Rijssen
 
T 0548 518888
E This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.