Toolbar

“Mijn favoriete plek? Dat is natuurlijk de kleedkamer, daar waar voetbalhumor de dienst uitmaakt!”

Robert Berenschot is met de paarse camera door sportpark Jaspers gelopen. Hij is een van de gebruikers van de door ons ontworpen accommodatie voor FC Winterswijk. Met behulp van de paarse camera laten gebruikers de hoogtepunten, maar ook negatieve aspecten van een gebouw zien. Lees zijn hele verhaal op de nieuwe draai.

inleiding

Voetbalvereniging FC Winterswijk heeft recent haar nieuwe sportaccommodatie in gebruik genomen. Een eigentijds gebouw op een grotendeels vernieuwd sportpark waarbij functionaliteit en duurzaamheid een belangrijke rol hebben gespeeld. Het gebouw heeft door het grote oplopende dak en zijn transparante, open vormgeving een krachtige uitstraling.

toelichting

Op een prachtige locatie aan de rand van Winterswijk ligt Sportpark Jaspers. Een belangrijke gebruiker van dit sportpark is voetbalvereniging FC Winterswijk. Een club die recent is ontstaan uit een fusie tussen drie plaatselijke voetbalverenigingen en nu gezamenlijk haar intrek heeft genomen in de nieuwe sportaccommodatie.

De voetbalvereniging had een functioneel, duurzaam en onderscheidend gebouw voor ogen waar alle leden zich veilig en thuis voelen. Dit is vertaald in een gebouw met heldere plattegronden en een transparante, eigenzinnige uitstraling. Een concept waarmee het gebouw niet alleen op het sportpark maar ook op de prominente, groene locatie aan de rand van Winterswijk anticipeert.

Op de begane grond zijn de kleedruimten en een aantal ondersteunende functies gesitueerd. De verkeersruimten bevinden zich aan de gevels en zijn transparant vormgegeven. De sociale veiligheid wordt hiermee verhoogd en er ontstaat een interessante interactie en dynamiek. Ook op de begane grond en grenzend aan het hoofdveld ligt een grote tribune die langzaam oploopt naar de eerste verdieping. Deze verdieping herbergt de verschillende representatieve ruimten (vergaderruimten, een businessruimte en de grote voetbalkantine). Het grote dakterras, dat grenst aan de kantine, biedt uitzicht over het gehele sportpark. De gehele verdieping is transparant vormgegeven waarmee nog meer de nadruk wordt gelegd op het grote, overkragende dak dat het gebouw afdekt.

In het hart van het gebouw is over twee bouwlagen een belangrijke as gecreëerd. Deze verbindt de hoofdentree met de functies op de begane grond en, via een ruime vide, de eerste verdieping. Aan de veldzijde ontstaat de 'spelerstunnel'.

Het gebouw is hoofdzakelijk uitgevoerd in metselwerk en voorzien van aluminium vliesgevels. De bandramen op de begane grond harmoniëren goed met het grote dak. Ter plekke van de as heeft de hoofdentree een accent gekregen; zowel in hoogte als materialisering. Het grote overstekende dak zorgt voor de gewenste schaduwwerking. Samen met de keuze voor duurzame installaties met een hoog rendement en een laag energieverbruik wordt op deze wijze ook vorm gegeven aan de duurzaamheidswens van de vereniging.

Het interieur van het gebouw ademt dezelfde transparantie en zorgvuldigheid in kleur, materiaalgebruik en detaillering als het exterieur en is goed afgestemd op de gebruikers. Het is hun tweede 'thuis' geworden.

leefbaarheid en sociale cohesie

Fusietrajecten zijn lastig. Er leeft veel sentiment bij de leden t.a.v. hún club. Dat gold ook voor de totstandkoming van Fusie Club Winterswijk. Om te komen tot een gebouw dat de identiteit van de nieuwe vereniging adopteert, is veel gesproken over hetgeen hen verbindt, hun gezamenlijk kracht en visie is. Mede daardoor zijn de belangrijke kernwaarden (open, ruimtelijk, functioneel, duurzaam, thuisgevoel) van het concept tot stand gekomen en vervolgens vertaald in het ontwerp. En dat werkt nu!

samenwerking

"Onze architect maakte onderdeel uit van een bouwteam. Daarbij onderscheidde hij zich door een open, constructieve houding. Hij bezat de kwaliteit om ons pve op een gedegen wijze te vertalen in een sterk concept. Hij keek verder dan zijn eigen vakgebied zodat het gebouw integraal en duurzaam werd vormgegeven. We hebben op een zeer prettige wijze samengewerkt en zijn nog iedere dag blij met de keuze voor Jorissen Simonetti architecten. Het is een prachtige en functionele accommodatie geworden!"

Pin it

Rijssen – Bilthoven

Centraal bureau

 
Hogepad 83
7462 TB Rijssen
 
Postbus 203 
7460 AE Rijssen
 
T 0548 518888
E This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.